Friday, February 18, 2011

Predlog enterijera stana za Ivu S.

Čitatateljka Facebook strane nas je zamolila da joj damo predlog rešenja enterijera stana od 66 m2







Analizom smo ustanovili da je stan na uglu, ali je loša dispozicija prostorija. Ulaz u stan je takođe u samom uglu stana što ograničava racionalniju organizaciju prostorija. Prema postojećem stanju isprojektovana je jedna dnevna soba, kuhinja, kupatilo, hodnik i čak tri spavaće sobe! Stan sa 3 spavaće sobe i dnevnim boravkom bi trebalo da ima i kupatilo i wc za goste i da bude većih dimenzija od postojećih 66m2!
Predloženo rešenje je izvodivo, potpuno je prilagođeno postojećem stanju konstrukcije i instalacija, a prema potrebama čitateljke dato je unapređeno i racionalno rešenje enterijera obrazloženo osnovama i enterijerskim prikazima iz dnevnog boravka.
Predloženo rešenje jasno odvaja zonu odmora, od zone dnevnog boravka, stim da su sobe svedene sa tri na dve spavaće sa jasnom pozicijom elemenata enterijera što nije dato u postojećem rešenju s razlogom.
Dnevni boravak je orijentisan na dve strane, dobro provetren i osvetljen, obzirom da je stan na uglu. Data je skoro potpuna preglednost, s tim da nije ugrožena privatnost kao u postojećem rešenju. Kuhinja je savremena, „zatvorena“ da spreči poglede i mirise, definisana tako da utiče na bolji pregled dimenzije prostorije i na kvalitet komunikacije.
Obzirom da je stan ograničen konstrukcijom, tj. specifičnim stubom, spavaće sobe su minimalne u korist dnevnog boravka. U spavaćoj sobi za par osim kreveta i plakara, predložen je i prostor za šminku i higijenu. Dečija soba je minimalnih dimenzija sa stolom za učenje, krevetom dimenzija za odraslu osobu i ugrađenim plakarom.
Kupatilo je minimalističko sadrži osnovne elemente higijene: tuš kada, wc šolja i lavabo. Kada je predviđena kao tuš kada, obzirom da se u proseku klasična kada puni 3 puta godišnje. Bojler, veš mašina i peškiri su organizovani u plakaru u predsoblju. Bojler treba da bude protočni, zauzima manje mesta i cena eksploatacije protočnog bojlera je daleko manja i racionalnija. Ukoliko nije moguće ugraditi protočni bojler tada treba ugraditi visoko iznad veš mašine klasičan bojler jer tada najmanje smeta.
Dimenzija stana je saglediva i pregledna novim rešenjem što se može videti sa perspektivnih prikaza.
Aleksandar Bajić, arhitekta




No comments: